Dietetyk zajmuje się tematyką związaną z prowadzeniem zdrowego stylu życia, przygotowywaniem zdrowych posiłków, planowaniem diet również przygotowaniem posiłków, które są zgodne z normami zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze
Zdobędziesz kompleksową wiedzę z zakresu żywienia, tworzenia jadłospisów oraz suplementacji
Zdobędziesz wiedzę również w zakresie:
Planowania i oceniania jadłospisów indywidualnych, również dla różnych grup ludności;
Opracowywania i stosowania diet w żywieniu chorych;
Uczestniczenie w realizacji leczenia żywieniowego;
Rozpoznawania chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem
Oceny stanu odżywiania;
Analizowania składników pokarmowych dostarczanych do organizmu człowieka;
Oceny jakości surowców, produktów żywnościowych.
Warunków przechowywania żywności.
Udzielania porad dietetycznych
Kierunek kończy się egzaminem wewnętrznym.
Liczba semestrów: dwa.
ABSOLWENT OTRZYMUJE:
Świadectwo ukończenia szkoły
Dyplom ukończenia kursu na druku ministerialnym
Zaświadczenie o przebiegu nauczania
Referencje zawodowe dla najlepszych
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.